Co podać na komunijny obiad?

Przystępowanie dziecka do Pierwszej Komunii to duże wydarzenie dla całej rodziny. W uroczystości tej uczestniczą zazwyczaj najbliżsi krewni – przede wszystkim dziadkowie i rodzice chrzestni, a także ciotki oraz wujkowie, a nierzadko także przyjaciele. Z tej okazji na ogół odbywa się także spotkanie, podczas którego podaje się gościom poczęstunek. Dziś coraz więcej osób decyduje się jednak na urządzenie go w lokalu zajmującym się organizacją przyjęć okolicznościowych. Na Białołęce doskonałym wyborem okaże się restauracja Łasuch, oferująca także catering i obsługę rozmaitych imprez od wesel po stypy. Przekonajmy się, dlaczego będzie to dobre wyjście i sprawdźmy, co zwykle podaje się na komunijny obiad.

 

Dlaczego warto urządzić przyjęcie komunijne w lokalu?

Przygotowanie poczęstunku w domu jest dość kłopotliwe, ponieważ wymaga spędzenia sporej ilości czasu na gotowaniu, co często bywa trudne z uwagi na obowiązki zawodowe oraz konieczność poświęcania czasu na odbywające się przed uroczystością nauki i próby. Wiele osób nie dysponuje też wystarczającą ilością miejsca, by pomieścić wszystkich zaproszonych gości, a także tak dużą zastawą stołową. Urządzenie przyjęcia w lokalu może też okazać się dodatkową atrakcją dla dziecka przystępującego do Pierwszej Komunii.

 

Jak może wyglądać komunijne menu?

Na przyjęciach urządzanych z okazji Pierwszej Komunii podaje się różne rodzaje dań, w zależności od upodobań uczestników obiadu. Dużą popularnością cieszą się dania tradycyjne. W przypadku zup będą to na ogół rosół, żurek czy barszcz z krokietami. Jeżeli chodzi o danie główne, wielu zwolenników ma drób pieczony, sznycle, zrazy czy mięsa podawane w sosach grzybowych lub śmietanowych. Pełna dowolność dotyczy przystawek, którymi mogą być zarówno mięsa w galarecie, jak i wędliny czy pasztety. Z reguły po obiedzie podawany jest deser w postaci ciast lub lodów. Coraz częściej przygotowuje się też oddzielne menu dla dzieci, gdzie znajdują się m.in. lubiane frytki czy nuggetsy z kurczaka.